Entries Tagged 'SNAP' ↓

Test your GK - 1

1. A.P.J. Abdul Kalam was elected as
(a) 13th President of India
(b) 12th President of India
(c) 11th President of India
(d) 10th President of India.

2. Who among the following administers the oath of the office to Chief Justice of Supreme Court
(a) Constitutional Bench of Supreme Court
(b) Preceding Chief Justice of Supreme Court
(c) President of India
(d) President with two sitting judges of Supreme Court.

3. The first-ever conviction of death sentence under section 3, sub-section (2) of the Prevention of Terrorism Act, 2002 (POTA) and under section 302 of IPC were awarded for offence of
(a) attack on Parliament of India
(b) terrorists attack in State of Gujarat
(c) terrorists attack in State of Assam
(d) terrorists attack on Assembly of Jammu and Kashmir.

4. “East Timor” gains independence in 2002 from
(a) Indonesia
(b) Brazil
(c) Nyzeria
(d) Malaysia.

5. World Earth Summit was held in September 2002 at
(a) Johannesburg
(b) London
(c) New York
(d) Hague.

6. The second most popular song of the world as voted in a poll by BBC world service is:
(a) Vande Mataram
(b) Irish Republican anthem
(c) John Lenvovis Imagine
(d) Queen’s Bohemian Rhapsody.

7. Dhirubhai Ambani was the founder of:
(a) Reliance Industries
(b) Tata Industries
(c) Birla Group of Industries
(d) Mafatlal Group of Industries.

8. Mr. Narendra Modi led BJP secured 126 seats in
(a) 182 member Assembly in Gujarat
(b) 172 member Assembly in Gujarat
(c) 192 member Assembly in Gujarat
(d) 162 member Assembly in Gujarat.

9. NDC in relation to 10th Five Year plan 2002-2007 abbreviates for
(a) National Defence Council
(b) National Development Council
(c) National Drugs Commission
(d) National Dis-investment Commission.

10. Lt. Gen. N.C. Vij took over as
(a) Chief of Navy
(b) Chief of Air Force
(c) Chief of Army
(d) Chief of both Army and Navy.

11. European Union Emerges as the Largest Market of the World on 13th December 2002 because:
(a) ten new countries joined
(b) twenty new countries joined
(c) fifteen new countries joined
(d) twelve new countries joined.

12. The Joint Parliamentary Committee (JPC) which proved the Stock Market Scam was headed by Mr. Prakash Mani Tripathi. The report was
(a) constituted in April 2001 presented in December 2002
(b) constituted in April 2002 presented in December 2002
(c) constituted in August 2002 presented in December 2002
(d) constituted in October 2002 presented in December 2002.

13. First human clone was born on
(a) 26th December 2002
(b) 27th November 2002
(c) 22nd November 2002
(d) 21st December 2002.

14. The present Solicitor General of India
(a) Mr. Soli J. Sorabjee
(b) Mr. Kirit N. Raval
(c) Mr. Jana Krishnamurthi
(d) Mr. G.B. Pattnaik.

15. Justice V.N. Khare who became the 33rd Chief Justice of Supreme Court succeeded
(a) Justice G.B. Pattnaik
(b) Justice B.N. Kirpal
(c) Justice S.P. Barucha
(d) Justice J.S. Verma.

Answers
1 (b)
2 (c)
3 (a)
4 (a)
5 (a)
6 (a)
7 (a)
8 (a)
9 (b)
10 (c)
11 (a)
12 (a)
13 (a)
14 (b)
15( a)

Test your GK - 2

1. PIN code started in India in the year….

a. 1962
b. 1964
c. 1968
d. 1972

2. You would associate the establishment of the Banaras Hindu University (BHU) with.
a. Subramaniam Bharti
b. Pt. Madan Mohan Malviya
c. Jawaharlal Nehru
d. Gobind Vallabh Pant

3. Who presides the Lok Sabha?
a. Prime Minister
b. President
c. Vice President
d. Speaker

4. Who discovered Aspirin?
a. Alexander Fleming
b. Felix Hoffmann
c. Robert Koch
d. Joseph Lister

5. Which of the following is NOT one of the sacred texts of Buddhism called Tripitakas?
a. Suttapitaka
b. Vinayapitaka
c. Dharmapitaka
d. Gyanapitaka

6. Which of the following Indian states has the lowest sex ratio {number of females per thousand males}?
a. West Bengal
b. Haryana
c. Punjab
d. Uttar Pradesh

7. Which of the following is the oldest printed book of the world?
a. The Gutenberg Bible
b. Hiraka Sutra
c. Les Hommes de bonne Volante
d. Old King Cole

8. This personality was the first Indian to receive the Magsaysay Award in the year 1958. Can you name him from the given options?
a. CD Deshmukh
b. Mother Teresa
c. Acharya Binoba Bhave
d. Jaya Prakash Narayan

9. Who is known as the father of Geometry?
a. Pythagoras
b. Euclid
c. Euler
d. None of these

10. Rovers cup is associated with …
a. Hockey
b. Football
c. Cricket
d. Golf

11. This Indian state is the least densely populated state. Name it from the given options.
a. Sikkim
b. Arunachal Pradesh
c. Assam
d. Manipur

12. What is the approximate age of the earth?
a. 3.8 billion years
b. 4.2 billion years
c. 4.6 billion years
d. 4.8 billion years

13. Which Indian state was the first one to implement the Panchayati Raj in the whole state?
a. Uttar Pradesh
b. Bihar
c. Rajasthan
d. Gujarat

14. This personality is NOT the winner of Nobel Prize.
a. Kofi Annanb
b. Mother Teresac
c. VS Naipaul
d. Richard Nixon

15. The largest state of India (in terms of area) is…
a. Uttar Pradesh
b. Rajasthan
c. Madhya Pradesh
d. Maharashtra

16. The line of equator does no pass through…
a. Kenya
b. Somalia
c. Uganda
d. Egypt

17. National Institute of Oceanography is based in …
a. Mumbai
b. Chennai
c. Panaji
d. Kochi

18. Poverty and Un-British Rule in India is a famous work of …
a. Dada Bhai Naoroji
b. Mahatma Gandhi
c. AO Hume
d. BG Tilak

19. The first ancient Olympic games took place in the year
a. 476 BC
b. 576 BC
c. 676 BC
d. 776 BC

20. When one crosses the International Date Line from west to east, then the date is said to be set back by…
a. one hour
b. twelve hours
c. one day
d. None of these

21. Equinoxes occur when
a. the days are longer than the nights
b. the nights are longer than the days
c. the nights and days are equal in length
d. the difference between the length of nights and days is the highest

22. Which of the following is NOT a permanent member of United Nation’s Security Council?
a. Russia
b. China
c. France
d. Germany

23. You would associate the theory of ‘Laissez Faire’ with …
a. JK Galbraith
b. JM Keynes
c. Adam Smith
d. David Ricardo

24. Wealth of Nations is authored by….
a. Adam Smith
b. JK Galbraith
c. JM Keynes
d. None of these

25. This personality is considered, as the political guru of Mahatma Gandhi. Can you identify him from the given options?
a. Bal Gangadhar Tilak
b. Gopal Krishna Gokhale
c. Dadabhai Naoroji
d. Mahadev Gobind Ranande

ANSWERS:

1. d. 1972
2. b. Pt. Madan Mohan Malviya
3. d. Speaker
4. b. Felix Hoffman
5. d. Gyanapitaka
6. b. Haryana
7. b. Hiraka Sutra
8. c. Acharya Binoba Bhave
9. b. Euclid
10. b. Football
11. b. Arunachal Pradesh
12. c. 4.6 billion years
13. c. Rajasthan
14. d. Richard Nixon
15. b. Rajasthan
16. d. Egypt
17. c. Panaji
18. a. Dada Bhai Naoroji
19. d. 776 BC
20. c. one day
21. c. the nights and days are equal in length
22. d. Germany
23. c. Adam Smith
24. a. Adam Smith
25. b. Gopal Krishna Gokhale

GK Questions - SNAP

1. Which was the first animal tamed by human being?
Ans: Dog

2. The Planning Commission was constituted in…
Ans: 1950

3. What is the age of earth?
Ans: 4.55 billion years

4. How much time did it took to draft Constitution of India?
Ans: Two years, Eleven months and Eighteen days

5. Imposing President’s rule in case of emergency is given in which article of the Constitution?
Ans: Article 356

6. On what basis is the poverty line ascertained?
Ans: The calorie in take by the people of the country

7. ‘Synecology’ is the study of…
Ans: Ecological interrelationships among communities of organisms.

8. Who is the author of Selling the Dream?
Ans: Guy Kawasaki

9. Why did Mumbai’s dabbawalas become world famous?
Ans: The Mumbai’s dabbawalas came into limelight because of their efficient management systems. Forbes recognized their efforts and conducted a quality assurance study and finally gave them Six Sigma rating.

10. Which is the world’s largest flower?
Ans: Rafflesia

11. ‘Isoprene’ is also known as…
Ans: Natural rubber

12. Which is the lightest metal?
Ans: The lightest metal known is Lithium.

13. What is cinnabar?
Ans: Its an ore of mercury.

14. Myopia (short sightedness) is a condition associated with…
Ans: Eyes

15. FERA has been replaced by…
Ans: FEMA